dijous, 1 de novembre del 2012

La primera regidora





Contraportada:
Àngela Clos Batlle va ser regidora de l’Ajuntament de Palafrugell des del 17 d’octubre de 1936 fins que va marxar a l’exili a França. Combinant biografia, narrativa i recerca, M. Concepció Saurí retrata aquesta figura pionera i, amb ella, el seu temps i les dones de la seva generació, en un trajecte que s’inicia a l’Alt Empordà, a Cantallops i Agullana, i acaba a Caracas, Veneçuela. A més fa partícips els lectors del decurs de la investigació, tant documental com a partir dels testimonis dels qui van conèixer l’Àngela, i de com aquest procés influeix en la mirada de l’autora cap aquell temps i aquelles dones.
El llibre inclou un pròleg de Mary Nash, historiadora de les dones, i un article de Jaume Guasch, una de les persones que va compartir amb l’Àngela el camí de l’exili.
Edita: Associació Suport a la Dona de Palafrugell


"La carretera és ampla, ben asfaltada, amb camions i cotxes que passen de pressa mentre m’imagino en blanc i negre una llarga fila de persones caminant a poc a poc, amb les cares desdibuixades pel cansament i la por. Deixem enrere un club de carretera: encara hi ha qui pateix i qui té por, avui, camí de la Jonquera. 

A l’horitzó, el castell de Bellesguard sembla que tingui per missió recordar-nos que els exèrcits i la guerra tenen una llarga, molt llarga història. Mentre avancem, benzineres, comerços i restaurants desfilen ordenadament al marge, uniformats amb plàstics de colors llampants. Arribem. Els arbres a banda i banda de la carretera donen la seva ombra i la benvinguda a tothom; són un altre trosset de passat, una formació pacífica, una mostra d’una manera diferent d’entendre la vida.

Enfilem cap al centre de la vila i aparquem. Continuo amb el bloc als dits, no em vull deixar res. Fa calor, bufa la tramuntana. Carrer Major: quatre passos i trobem el Museu Memorial de l’Exili. Els ulls se m’humitegen davant la gran fotografia a la façana que concreta el que venia imaginant. Busco entre la gent que marxa cap a França la cara de l’Àngela, i no la trobo. Ni la Rosa, ni en Jaume. És demanar massa, és clar, eren tants! Ens assabentem que, si no fos dilluns avui, podríem entrar pagant 4 euros. L’exposició Israel-Líban 2006 s’anuncia amb la cara d’una nena que té por, també. Tornarem un altre dia –o potser no."

Entrevista a TV Costa Brava


Presentació del llibre: dijous 8 de novembre, a les 19 h., a la Biblioteca de Palafrugell. 

4 comentaris: